Piramida lui Keops

Piramida lui Keops

Această piramidă uriaşă este cea mai veche dintre cele 7 minuni ale lumii antice, fiind în acelaşi timp şi singura care poate fi admirată şi în prezent. La data construirii, această piramidă a fost cea mai înaltă construcţie din lume, menţinând acest record timp de aproximativ 4000 de ani.

Destinaţia Piramidei lui Keops - Mormânt Regal

Piramida Mare a fost construită pentru a servi drept mormânt faraonului Hufu (Khufu), pe care Grecii l-au numit Keops. Faraonul Hufu a fost unul dintre domnitorii Egiptului Antic. Construcţia mormântului a fost terminată în jurul anului 2580 Î.H.

Mai târziu, la Giseh (El Gaza, Al-Jizah) au mai fost construite încă două piramide, una pentru Hafra ( Khefren ) fiul lui Hufu, iar cealaltă pentru Menkaure ( Mykerinos ) nepotul lui Hufu, precum şi una mai mică, pentru soţiile domnitorilor. În imaginea de mai sus se poate vedea piramida fiului faraonului Hufu; este cea mai îndepărtată şi cea mai mare. Piramida fiului său este la mijlocul imaginii şi pare să fie mai mare, dar este doar o iluzie optică, pentru că acolo terenul este mai ridicat.

Construcţia Piramidei lui Keops
Piramidele se găsesc în cimitirul antic, la Giseh, pe malul Nilului, vis-a-vis de Cairo, capitala Egiptului Modern. Conform unor arheologi, la construcţia acestei piramide au muncit, timp de peste 20 de ani, un număr de 100.000 de oameni, fiind nevoie de peste 2 mil. de blocuri de piatră având fiecare o greutate de 2,5 tone sau chiar şi mai mult. Muncitorii au cărat aceste blocuri din piatră la locul construcţiei cu ajutorul rampelor, pârghiilor, rolelor, fixându-le şi inserându-le apoi fără mortar.

Calcarul Strălucitor, Alb ca Zăpada
Când construcţia a fost finalizată semăna cu un imens şir de scări. Apoi, aceste scări au fost acoperite cu blocuri uriaşe din calcar care erau în aşa fel cioplite încât să formeze o suprafaţă netedă şi strălucitoare. Blocurile de calcar au fost fixate atât de strâns unele lângă altele, încât între blocuri nu se putea introduce nici măcar lama unui cuţit. Când a fost terminată, Piramida Mare a avut o înălţime de 147 m. În prezent îi lipseşte vârful; astăzi se mai pot vedea câteva blocuri de calcar doar pe partea dreaptă a vârfului piramidei fiului lui Hufu. Fiecare latură a bazei piramidei lui Hufu are o lungime de 230 m, iar suprafaţa este mai mare decât suprafaţa a nouă terenuri de fotbal.

Înmormântarea Faraonului
Conform credinţei egiptenilor anticii, trupul persoanei decedate trebuia îngrijit, dând posibilitate în felul acesta sufletului să trăiască şi după moarte. Din trupul celui decedat erau scoase organele interne, apoi cavitatea era umpluta cu diferite săruri, iar în final trupul era învelit în fâşii din pânză de in. Astfel era transformat trupul unei persoane decedate într-o mumie care rezista foarte mult timp. Apoi, mumia era înmormântată împreună cu veşmintele, cu hrana, cu bijuteriile şi cu alte obiecte considerate a fi necesare şi folositoare pentru lumea cealaltă. Trupul mumificat al lui Hufu a fost aşezat în interiorul piramidei, în camera mortuară.
Share on Google Plus

About eliot seni

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comentarii:

  1. Daca aveai ceva habar de constructii si santiere , nu mai afirmai cu atita usurinta ca niste egipteni au fost capabili de asa isprava.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Cine mai era capabil sa construiasca o asemenea minune , decat oamenii arhitecti si muncitorii ? Deoarece "Piramida lui Keops" este una dintre cele 7 Minuni ale Lumii .

    RăspundeţiȘtergere